9 kirjasuosikkia: Vaikuttavimmat elämänkerrat

Luen kirjoja kausissa. Välillä on pitkiäkin kirjattomia kausia, välillä taas hömppäkausia, ja joskus tietokirjakausia. Elämänkerrat ja henkilötarinat ovat kuitenkin se ryhmä, johon palaan aina kerta toisensa jälkeen. Ihmisten elämät ovat kyllä todella kiehtovia. Elämänkerroissa minua eivät kiinnosta lainkaan ihmisten saavutukset, vaan ihan se, mitä ihmettä ihmisten päässä oikein pyörii, ja mistä kaikista vastoinkäymisistä ihminen voi selviytyä.

Tein listan elämänkerroista ja henkilökuvista, jotka ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Kaikkien aikojen ehdoton suosikki:

Andre Agassin elämänkerta. Olen puhunut tämän kirjan hienouksista kyllästymiseen asti, mutta kerron siitä vielä lisää. Tässä kirjassa ei nimittäin keskitytä niinkään peleihin, vaan siihen, kuinka paljon urheilijalta vaaditaan niin fyysistä kuin henkistäkin kestävyyttä ja sietokykyä.

”Mutta jos tennis on elämää, se mitä tulee tenniksen jälkeen täytyy olla tuntematon tyhjiö. Ajatus kylmää minua.” –Andre Agassi –

Agassi on kertonut elämästään rehellisesti karuimmatkin puolet. Esiin pääsevät muun muassa huumekokeilu, joka kuitattiin aikoinaan yhdellä allekirjoitetulla paperilla, vaikea isä–poika-suhde ja se, miltä tuntuu harrastaa lajia, jota ei ole itse valinnut. Ja mikä parasta, kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti ilman katkeruutta. Loppu hyvin kaikki hyvin.

Everest-kauden suosikit:

Koin viime vuonna melkoisen Everest-jakson, jolloin luin ja katselin kaiken mahdollisen kyseiseen vuoreen liittyen. En todellakaan halua kiivetä kyseiselle vuorelle, mutta haluan tietää, mikä ajaa ihmisiä maksamaan kymppitonneja siitä, että he saavat riskeerata henkensä. Eniten aiheen ympärillä itseä koskettavat kiipeilijöitä vuorelle auttavien sherpojen tarinat. Sherpat auttavat länsimaisia kiipeilijöitä toteuttamaan unelmansa oman henkensä uhalla. Ihan käsittämätöntä.

Jäätäviin korkeuksiin, Jon Krauker.  Vuoden 1996 suuronnettomuudessa mukana olleen toimittajan kirjoittama kirja siitä, mitä hänen mielestään vuorella oikeasti tapahtui. Kirja sisältää tarkkoja kuvauksia miehen omista näkökulmasta, mutta myös vuorelta selviytyneet ja menehtyneiden omaiset pääsevät ääneen. Krauker on tuonut esiin myös Everestillä vallitsevia ongelmia, kuten roskaisuutta ja alati kasvavia turistiryhmiä, jotka vaarantavat paitsi omansa, myös muiden turvallisuuden.

Left for Death: My Journey Home from Everest, Beck Weathers. Yksi vuoden 1996 onnettomuudesta selvinneen elämänkerta, jossa Everest näyttelee vain pientä, mutta merkityksellistä roolia. Weathers jätettiin kuolemaan vuorelle peräti kaksi kertaa, mutta selvisi lopulta kotiin. Vaikka Everest vei mieheltä muun muassa kädet ja osan kasvoista, se opetti hänelle paljon elämästä.

Huipulta huipulle, Carina Räihä. Tarina siitä, kuinka Räihä päätti irtisanoutua hyväpalkkaisesta työstä ja lähteä tavoittelemaan Everestiä ensimmäisenä suomalaisnaisena. Päällimmäisenä mieleen jäi kirjasta ehkä se, että kuinka paljon ihmiset oikein tienaa, jos ne ovat pystyneet säästämään keski-ikään mennessä niin paljon, että ne voi tehdä tyhjästä päätöksen lähteä Everestille. Jos nyt irtisanoutuisin, pääsisin itse ehkä juuri ja juuri Malminkartanon jätemäelle. 

Urheilusuosikki:

Kuolemanlaakso, Tommi Kovanen. Vuonna 2013 Kovaseen kohdistetun taklauksen jälkeen jääkiekkoilijan elämä muuttui tavalla, josta ei ollut enää paluuta. Tämä kirja oli sellainen, jota lukiessa tunsin oikeasti vihaa siitä, mitä kaikkea Kovanen on joutunut tuon yhden taklauksen seurauksena kestämään.

”Olin kokenut syyllisyyttä koko toipumisprosessista, kaikesta siitä, mitä olin käynyt läpi. Tunsin syyllisyyttä siitä, että –Tommi Kovanen–

Taklausta, jota ei edes myönnety tehdyksi, vei mieheltä muun muassa perheen. Tämä kirja kannattaa lukea, vaikka jääkiekko ei kuuluisikaan ehdottomiin suosikkilajeihin. Kirja on nimittäin ennen kaikkea selviytymistaistelu, joka ei lopu kirjan viimeiseen pisteeseen.

Matkakirjojen eliitti:

Reissukirja, Rauli Virtanen. Rauli Virtasen kokemuksille ei voi moni vetää vertoja. Kun Reissukirjaa lukee, ei voi olla miettitämättä sitä, voiko kaikki se olla oikeasti tapahtunut. Virtanen kertoo uskomattomista matkoistaan aina lentokoneen pakkolaskusta Amazon-jokeen ja siitä, millaista elämä oikeasti joskus oli silloin, kun puhelimia tai muitakaan yhteydenpitovälineitä ei ollut saatavilla. Jos oma elämä tuntuu joskus haasteelliselta, tämä kirja antaa toivoa siitä, että kaikesta voi selviytyä – ja että elämä opettaa.

Islantilainen voittaa aina, Satu Rämö. Satu Rämö kirjoittaa ihastuttavalla tyylillä kaikesta siitä, mitä kaikkea Islannissa oikein on meneillään. Kun olet lukenut geenibileistä ja islantilaisten oudoista jouluperinteistä, mielesi tekee lähteä katsomaan, onko tässä maassa todella sellaista kuin kirjassa kuvaillaan. 

Vaikuttava henkilökuva:

Minä, Katariina, Laila Hirvisaari. Vaikka kyseessä ei ole varsinainen elämänkerta, nostan kirjan silti esille, sillä tätä kirjaa lukiessa ei voi olla miettimättä sitä, kuinka paljon taustatyötä kirjan kirjoittaminen on oikein vaatinut. Kirja kuvaa Katariiina  II elämää lapsuudesta valtaannousemiseen saakka, eikä ole lainkaan tylsä historiankirja, vaan jännittävä kertomus, joka tempaa hetkessä mukaansa. 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s