Dokumentti, joka pysäytti: Olenko edelleen itseni suurin vihollinen?

Yleltä tulleessa dokumentissa, Syömishäiriö muutti elämäni, kroonistunutta syömishäiriötä sairastava Larissa kiteytti ohjelmassa sen, mitä olen monta kertaa itsekseni pohtinut. Syöminen voidaan saada kuntoon, mutta entä ne kaikki muut asiat? Ai mitkä muut asiat? No ne sadat ja kymmenet päässä pyörivät ajatukset ja uskomukset, jotka vaikuttavat merkittävästi jokapäiväiseen elämään. Ne.

”Syöminen on se helpoin osa korjata. Mutta se, mikä oikeasti on rikki ja aiheuttanut sen, että olen lähtenyt pakoon syömishäiriöön. Se, että käytin sitä jonkunlaisena pakokeinona kontrolloimaan elämänpelkoa, jota en pystynyt laittamaan kontrolloituun muotoon.”

Tosi monesti ajatellaan, että ongelmat on ohi silloin, kun painoindeksi näyttää normaalia, mutta kukaan ei tule ikinä ajatelleeksi sitä, mitä kaikkea pinnan alla piilee. Mitä jos syömishäirö itsessään ei ole se perimmäisin ongelma, vaan seuraus jostain isommasta. Väylästä purkaa stressiä ja ahdistusta? Huonosta itsetunnosta? Vaikka syömishäiriö saataisiinkin hoidettua, nämä perimmäiset ongelmat eivät katoa.

Vaikka olisit kuinka parantunut tahansa, voit kärsiä edelleen aivan samoista ongelmista kuin syömishäiriön aikanakin, vaikka et enää pakenisikaan niitä ruokaan tai syömättömyyteen. Nyt ehkä pakenet niitä johonkin muuhun.

Onko mahdollista olla kiltti pahimmalle viholliselle?

”Suurin viha ja kritiikki kohdistuu itseen. Itse olen itseni suurin vihollinen. Jos pystyisin poistumaan omasta seurastani, tekisin sen – samalla kun tajuat, että sinun täytyy olla lempeä sille omalle vihollisellesi ja pitää siitä huolta, se oli mahdottomuus…”

On totta, että pahimmat kritiikit kuule juuri itseltä. Sinä olet se, joka moittii, kun et ehtinytkään urheilemaan kuin neljä kertaa viikossa. Se, joka piiskaa sinua maton alla olevasta pölypallosta tai kuiskii katumusta sohvalla vietetystä arki-illasta. Kun oikein miettii, harvaa ihmistä oikeasti kiinnostaa, oletko suorittanut mitä ja kuinka paljon.

Sinä olet itse asettanut itsellesi tavoitteet. Sinä olet se, joka niitä vahtii. Sinä olet se, joka voi antaa niistä kiitosta. Sinä olet se, joka voisi antaa joskus itselleen myös armoa. Tässä on ehkä vielä hieman opeteltavaa. 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s