Lopetin e-pillerit 10 vuoden jälkeen – näin kävi

Mitä tapahtuu, kun lopettaa ehkäisypillereiden käytön kymmenen vuoden jälkeen? Tämä on kysymys, jota Googlailin viime kesänä kertaan jos toiseenkin, ja kaikille samaa asiaa pohtiville haluan kertoa nyt oman näkemykseni asiaan. Olen nimittäin huomannut, että tämä aihe kiinnostaa enemmän kuin siitä puhutaan ääneen.

Miksi lopettaa hormonaalinen ehkäisy?

Siinä vaiheessa, kun on pumpannut elimistöönsä hormoneita noin kymmenen vuoden ajan ja reseptin uusinta alkaa siintää edessä, saattaa mieliin hiipiä ajatus koko touhun lopettamisesta. Olisinko eri ihminen, jos en söisi pillereitä? Onko tyhmyyttä syödä hormoneita, kun ei ole mitään takuita siitä, voiko edes koskaan saada lapsia? Onko tästä touhusta järkeä maksaa satasia vuodessa?

Päätin siis suorittaa ihmiskokeen; näin käy, kun lopetat hormonaalisen ehkäisyn (Zoely).

Typistetty vastaukseni on tässä: Ei mitään. Tai siis tapahtuu, mutta ainakin omalla kohdallani kaikki ne ”hyvin luotettavilta” keskustelupalstoilta luetut kommentit kymmenien kilojen painonnoususta, hirviömaisista kuukautisista ja mielen sekoittumisesta jäivät pelottelutasolle. Siksi kaikille asiaa googlaileville halusinkin kertoa, että lopettamista ei kannata turhaan dramatisoida, jos sen päätöksen on tehnyt. Sen näkee vasta lopetettuaan, kuinka oma elimistö reagoi.

Viisi oiretta, joista varoiteltiin. Näin kävi.  

Hiusten lähtö: Irtohiuksia lattialla, harjassa, viemärissä, vaatteissa, lakanoissa…. Kyllä, tämä piti aika lailla paikkaansa. Vaikka välillä tuntuu, että hiuksia ei jää enää päähän, niin kyllä niitä jää. Hiustenlähtö tasoittui noin neljän kuukauden jälkeen.

Elimistö ei ala toimia: Omalla kohdallani elimistöni alkoi toimia päivälleen sen kierron mukaan, jolla se oli toiminut ennen pillereiden aloittamistakin.

Kivut: Kun on tottunut tasaiseen menkattomaan elämään, elimistön erilaiset kivut ja oireet saattavat tulla järkytyksenä. Kun mukaan laskee kierron eri vaiheet, voi sitä ympäripyöreästi sanoa, että kuukaudesta jää noin kaksi päivää, kun tuntuu edes vähän normaalilta. Vaikka esimerkiksi ovulaatiokipujen kovuus saattaa yllättää, positiivinen puoli on ainakin tieto siitä, että elimistö toimii normaalisti. Huolestuneempi olisin kenties ollut siitä, että mitään tuntemuksia ei olisi ollut.

Mielialamuutokset: Oman ja lähipiirin näkemysten mukaan minkäänlaista muutosta ei tapahtunut.

Paino: Pillerit poistavat nestettä, joten lievä painonnousu on odotettavissa. Nyt puhutaan kuitenkin muutamasta kilota, ei kymmenistä. (Painoa saattoi nostaa myös pillereiden lopettamisen aikoihin käynnissä ollut viini-juusto-dieetti.)

Suosittelisinko lopettamista? Rehellisesti sanottuna en. Nautin kivuttomasta ja tasaisesta elämästä (ja päässä olevista hiuksista) sen verran, että jos pillerit sopivat sinulle, suosittelen lopettamaan ne vasta sitten, kun ajatuksena on hankkia lapsia. Tämä on kuitenkin vain oma näkemykseni asiaan ja ymmärrän hyvin, että kaikilla pillereiden käyttö ja lopettaminen ei suju yhtä kivuttomasti kuin itsellä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s