Se parempi arkiruoka: Helppo uunilohi korealaisittain

Sateisena lauantaina tuli otettua Mini alle ja suunnattua ruokamatkalle niinkin kauas kuin Hakaniemeen. Hakaniemen kauppahalli ja sen lähistöllä sijaitsevat etnokaupat ovat varsinaisia ruokataivaita! Nämä kaupat ovat kyllä täynnä toinen toistaan jännittävimpiä tuotteita, joita ei voi kuin ihmetellä.

Mikko Takalan ja Sami Rekon Katu-ja kotiruokaa Koreasta -kirjan inspiroimana lauantai-illan herkkuruoaksi valikoitui Gochujang-uunilohi, jonka salaisuus piile yllätys yllätys gochujangissa. Gochujang on soijajauhoista, gochugaru-chilistä, gluteiiniriisijauheesta ja mallasjauheesta käyttämällä valmistettu maustetahna. Tälle tahnalle kannattaa antaa mahdollisuus, sillä sen maku sopii yllättävän moneen ruokaan, vaikkapa jauhelihakastikkeen sekaan. Kirja vertaa tahnaa srirachan veroiseksi yleiskastikkeeksi.

Erikoisesta nimestään huolimatta tämä lohi valmistuu supernopeasti; kastike päälle ja uuniin noin 15 minuutiksi. Kala kypsyy yllättävän nopeasti, ja kypsennyksessä kannattaakin ehdottomasti käyttää apuna mittaria. Parhaimmillaan lohi on, kun sen sisälämpötila on 43 astetta.

Lisukkeeksi koreateemalla maustettuja varsiparsakaaleja, nam!

Gochujang uunilohi

600 g lohifileetä
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl gochujangia
1 rkl seesaminsiemeniä
silputtua ruohosipulia pinnalle

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja aseta lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin. Sekoita kaikki loput ainekset ruohosipulia lukuunottamatta ja kaada seos kalan pinnalle. Kypsennä uuni 10–15 minuuttia ja valele kalaa muutamaan otteeseen liemellä kypsennyksen aikana. Viimeistele valmis kala ruohosipulilla.

Seesami-broccoli

500 varsiparsakaalia
1 tl suolaa ja vettä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
2 rkl seesamiöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl suolaa

Leikkaa parsakaali suupaloiksi ja ryöppää kiehuvassa suolatussa vedessä 30 sekuntia. Valuta ja laita jääveteen. Sekoita loput ainekset ja sekoita valutettujen ja kuivattujen parsakaalien joukkoon. Itse grillasin lisuketta uunissa grillivastuksen alla vielä muutaman minuutin ennen tarjoilua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s