Raskausajan ruokarajoitukset – onko niissä mitään järkeä?

Raskauden aikaiset ruokarajoitukset, aah, lempiaiheeni.

Ensimmäisellä neuvolakäynnillä saat mukaasi kahdeksansivuisen listan erilaisista ruoka-aineista, joita raskaana ollessa pitäisi pyrkiä välttämään. Raaka liha, inkivääri, tuorejuusto, siemenet, salmiakki, kahvi… Voin sanoa rikkoneeni näistä ruokasäännöistä valtaosaa – ja vieläpä useaan otteeseen. Miksi? En siksi, että oman lapsen hyvinvointi ei kiinnostaisi, vaan siksi, että uskon maalaisjärkeen enemmän kuin Eviran pilkunviilauksiin. Raskaus ei ole siis käytännössä muuttanut ruokavaliotani muun kuin alkoholin suhteen.

Uskon, että monipuolinen ruokavalio ja rento suhtautuminen ruokaan ovat joka ikiselle osapuolelle parempia vaihtoehtoja kuin se, että stressaisi pienestäkin suupalasta. (Jonkun lukemani lähteen mukaan listerian saamista voi verrata lottovoittoon.)

En siis yhdy niihin äiteihin, jotka nettipalstoilla panikoivat syötyään korvapuustin, koska kanelissa saattaa olla kumariinia, vaan saatan syödän toisenkin pullan.

Maalaisjärki voittaa hysterian

Talvilomaviikko Dubaissa ei myöskään tuottanut ruokavaliooni suuria muutoksia. Kyllä, söin raakoja vihanneksia, vaikka niitä suositellaan välttämään. Kyllä, söin jäätelöä ja maitotuotteita hyvällä ruokahalulla. Ei, en syönyt pöydällä ties kuinka kauan seissyttä kalacevicheä tai majoneesikastiketta, mutta en olisi syönyt niitä muutenkaan. Tälläkin reissulla luotin sääntöjä enemmän maalaisjärkeen.

Näillä kuuluisilla nettipalstoilla moni kertoo syövänsä kodin ulkopuolella pelkkää leipää, ettei vaan sattuisi mitään. No, voithan tietysti kääriytyä yhdeksäksi kuukaudeksi pumpuliin ja linnoittautua kotiin, mutta näin karkeasti sanottuna kannattaa muistaa, että myös kotiinsa voi kuolla.

Eri maiden poikkeavat suositukset ovatkin toinen syy siihen, miksi suhtaudun ruokarajoituksiin niin nuivasti. Otetaan esimerkiksi inkivääri. Meillä inkivääri on kielletty, koska sen vaikutuksia ei ole tutkittu. Aasiassa inkivääriä taas suositellaan raskauspahoinvointiin. Ruotsissa puolestaan sushi on sallittujen listalla, meillä kyseinen ruokalaji on ehdoton no no. Olenkin vitsaillutkin noudattavani Venäjän ruokasusoituksia; huumeet on kielletty ja alkoholia kannattaa pyrkiä välttämään, mutta kielto ei ole ehdoton.

Jos kokee, että haluaa noudattaa ruokasusoituksia pilkuntarkasti, siitä vaan, mutta tähän leikkiin en itse lähde. Jokainen tyylillään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s