Viisi yllättävintä asiaa raskaudessa – näihin en ollut osannut varautua

Nyt kun raskautta on takana jo reilu puoli vuotta, halusin listata ylös asioita, jotka ovat yllättäneet projektissa eniten. Tähän mennessä tulleet yllätykset ovat taatusti melko pieniä verrattuna siihen, mitä kaikkea onkaan edessä.

1.Puolitutut ja tuntemattomat kommentoivat ulkonäköäsi

Tähän asti painosi, vaatteesi tai muutkaan ulkoiset seikat eivät ole kiinnostaneet silloin tällöin vastaan tulleita puolituttuja tuon taivaallista, mutta nyt asia on aivan eri.

Heti kun ihmiset tietävät raskaudestasi, ulkonäkösi joutuu ihan eri tavalla katseiden alle, ja melko yksityiskohtaisiin kommentteihin saa varautua niin työtovereiden kuin hyvän päivän tuttujen osalta. ”Ei sun maha vielä ole kauheasti kasvanut.” ”Onko noi äitiysfarkut vai tavalliset?” ”Kyllähän susta jo alkaa huomata, että oot raskaana!”

Näissä lauseissa ei sinällään ole mitään pahaa, mutta olisi ihan kiva, jos edes tervehdittäisiin ennen kuin aletaan tuijottaa ja kommentoida muuttunutta ulkonäköä. 

2. Odotukset vs todellisuus

Jäätävän kokoinen maha, kymmenien kilojen painonnousu, raastavat mieliteot ja itkupotkuraivarit. Nämä olivat asioita, joiden ajattelin kuuluvan auttamattomana osana raskautta. Ja kuinka moni näistä onkaan toteutunut? Ei yksikään.

Raskautta on takana kohta 30 viikkoa, eikä pientä mahaa ole vaikea mahduttaa vanhoihin vaatteisiin – ja painonnousukin kulkee käyrien alarajoilla. Mieliteoista puhuttaessa voin todeta, että ”mitkä ihmeen mieliteot?” Eipä ole pahemmin tarvinnut lähteä keskellä yötä hakemaan kaupasta jäätelöä tai muitakaan herkkuja. En ole myöskään itkenyt kissanruokamainokselle tai flipannut, jos kaupasta lempijogurtti on ollut loppu. Yllättävän tasaista menoa siis. 

3. Pääsi on täynnä vauva-ajatuksia

Kummasti maailma alkaa pikkuhiljaa pyöriä yhden aiheen ympärillä. Kauppakeskuksissa löydät itsesi hypistelemästä potkupukuja ja sometiliesi feedit täyttyvät erilaisten vauvaryhmien ja -tilien päivityksistä.

Kotimatkalla huomaat korvanapeista kuunnellun podcastin menneen täysin ohi, sillä ajatuksesi ovat keskittyneet erilaisten nimivaihtoehtojen punnitsemiseen ja vatsassa möyryävän vauvan liikkeisiin keskittyen. 

4. Miehistä tulee pehmoja

Aina sanotaan, että naiset hössöttävät vauva-asioista ja muuttuvat äitihahmoiksi, mutta koskaan ei puhuta siitä, mitä tuleva perheenlisäys tekee miehille. Ja tämä on asia, joka on ollut erittäin hauska huomata! 

Ihan yhtäkkiä miehistä tulee ylihuolehtivaisia hahmoja, jotka hierovat vapaaehtoisesti hartioitasi ja siivoavat liinavaatekaappeja, vaikka tällaisista asioista oli ennen edes turha unelmoida. Ja kyllä, myös miehet ostelevat söpöjä vaatteita, opettelevat napittamaan bodyja ja puhuvat vauvalle (tai siis vatsalle) kuin missäkin täydellistä perhe-elämää esittävissä mainoksissa. En siis todellakaan valita!

5. Kalenterisi täyttyy odottamattomista menoista

On ultraa, neuvolaa, sokerirasituskoetta, verikoetta, immuunipistosta, raskausdiabeteksen ryhmäkeskustelua, isyydentunnustusta, perhevalmennusta ja synnytysvalmennusta. Jos en omaisi liukuvaa työaikaa, en tiedä, kuinka ihmeessä olisin ehtinyt järjestää aikaa kaikille näille asioille?!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s