Ensimmäinen reissu perheenä: Kohteena syksyinen Nauvo

Toteutimme ensimmäisen lomamatkamme perheenä Ninnin ollessa kuuden viikon ikäinen. Matkan tavoitteena oli sekä rentoutua ristiäiskiireiden jälkeen että ottaa selvää, millainen matkustaja meidän lapsemme oikein olisi. Perhematkamme suuntautui Turunmaan saaristossa sijaitsevaan Nauvoon, josta vuokrasimme pienen Saunatonttu-mökin kolmeksi yöksi.

Saunatonttu-mökki oli suloinen näky

Kauniiden merimaisemien lisäksi matkakohteen valintaan vaikutti melko lyhyt ajoaika (Helsingistä noin kolme tuntia) ja se, että lauttoja kulki saarelle tiuhaan tahtiin, noin 15 minuutin välein. Tiukkoja aikatauluja ei siis tarvinnut noudattaa, vaan matkalla oli varaa pysähtyä niin lounaalle kuin kauppareissulle Prismaan.

Nauvon vierasvenesatama

Vaikka reissu sujui kaiken kaikkiaan loistavasti, matka-ajankohtamme (3–6.9) ei ollut saaristoon suuntautuvalle reissulle se kaikkein optimaalisin. Elokuun viimeisenä viikonloppuna saarella oli juhlittu kesäkauden päättymistä, ja lähes kaikki ravintolat, kahvilat ja puodit olivat jo ehtineet sulkea ovensa. Kaksi ravintolaa ja kaksi kauppaa pitivät ovensa auki, muut olivat laittaneet lapun luukulle: ”Nähdään ensi kesänä”.

Sieniä riitti metsissä pilvin pimein.

Täysin ilman huvituksia ei syyskuunkaan matkailijankaan tarvitse jäädä, sillä moni puoti ja ravintola pitää ovensa talvikaudella auki viikonloppuisin aina perjantaista sunnuntaihin. Pääsimmekin aistimaan hieman turistisesongin vilskettä lähtöpäivänämme perjantaina, jolloin rantakadulla vaelteli muitakin turisteja kuin me.

Mitä tehdä Nauvossa?

Sesonkina Nauvosta löytyy taatusti yhtä sun toista aktiviteettia, mutta näin sesongin ulkopuolella tekeminen keskittyy pitkälti ulkoiluun. Nauvosta löytyy seitsemän erilaista ja eritasoista vaellusreittiä/luontopolkua. Reitit on selkeästi merkattu ja infoa poluista löytyy ainakin vierasvenesatamassa sijaitsevalta info-pisteeltä.

  • Jatulintarha Finby, 6 km pituinen reitti vie asfaltti-, hiekka- ja metsäplkuja pitkin mystiselle pyöreälle labyrintille, jatulintarhalle.
  • Nauvon Kirkonkylä -reitti kulkee noin 3,5 kilometrin pitkän matkan Nauvon keskustan tuntumassa
  • Kasberget-reitillä pääsee kipuamaan Nauvon korkeimmalle huipulle, Kaasivuorelle. Reitti on pituudeltaan 4,4 kilometriä.

  • Lyhyempää reittiä etsiville löytyy myös 2,5 km pituinen Parola-reitti
  • tai saman pituinen Vargberget-reitti, jonka varrelta löytyy myös näköalatorni
  • lyheympää ulkoilua edustaa myös 2,8 km pituinen Westerholminpolku, joka kulkee Nauvosta siltayhteyden päässä olevalla Ernholmin saarella
  • Kahdeksan kilometrin pituinen Mittilandsvägen-reitti taas kulkee Nauvon vanhimpia maanteitä pitkin
Lapsille löytyy myös oma luontopolku, joka on merkattu hauskoilla kivitaideteoksilla

Pelkän patikoinnin ja ulkoilmasta nauttimisen lisäksi Nauvon metsät on kuin luotuja marjastukseen ja sienestykseen. Mustikoita, puolukoita ja erilaisia sieniä löytyi niin paljon, että määrää ei meinannut jaksaa viimeisenä päivänä edes ihmetellä. Joten jos menette Neuvoon syksyllä, marjaämpärit ehdottomasti mukaan!

Mitä opimme vauvan kanssa matkustamisesta?

1) Majoituksella on merkitystä
Tähän asti olemme kiinnittäneet mökkilomilla huomiota lähinnä siihen, että mökissä on sauna, takka ja jonkinlainen keittiö. Olimmekin jättäneet mökkiä valitessamme huomioimatta niinkin yksinkertaisen seikan kuin makuuhuoneen sijainnin. Vuokraamassamme mökissä makuuhuone sijaitsi yläkerrassa, jonne pääsi ainoastaan kipuamalla ylös pystysuoria tikkaita. Ei ehkä se helpoin homma vauva sylissä.

”Onneksi Ninnillä ei ole tapana kakata öisin.” Aivan, mutta rutiineista on tietysti kiva poiketa näin loman kunniaksi.

2) Ajoitus on kaiken a ja o
Pienen vauvan kanssa voi tehdä monia samoja asioita kuin ennen lastakin, mutta vauvan kanssa ajoitus on ensiarvoisessa asemassa. Patikoimaan ei kannata lähteä ruoka-aikaan tai saunaa lämmittää illan vilkkaimpana hetkenä.

3) Lomalla ei tarvitse hötkyillä
Tällä reissulla kiinnitin myös huomiota siihen, että lapsen kanssa lomaillessa lomailu oli entiseen verrattuna huomattavasti rauhallisempaa. Tällä lomalla ei tullut viiletettyä nähtävyydestä ja patikkareitistä toiseen, vaan sen sijaan kullekin lomapäivälle oli valittu tasan yksi kohde tai tekeminen – jos edes sitäkään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s