Äitiyden paradoksi: Silloin kun menee hyvin, kannattaa pysyä hiljaa

Olen jo aikaisemminkin kirjoittanut onnellisuuden näyttämisestä, mutta nyt lapsen myötä asia on saanut ihan uuden ulottuvuuden. Havahduin tähän tosi asiaan ennen edellistä neuvolakäyntiä, kun pohdin edellisiltana kuumeisesti, mistä asioista voisin käynnillä kysyä tai avautua. En keksinyt yhtään.

Hieman häpeillen kerroin terveydenhoitajalle, että ei, ei meillä taaskaan ole mitään ongelmia tai huolia. Ei yhtään mitään kysyttävää tai muutenkaan kerrottavaa. Tästä ajatuksesta kehkeytyi mielenkiintoinen keskustelu äitien rankkuuskilpailusta, jossa onnellisuuspisteitä ei jaeta, vaan valittamisen aiheita haetaan vaikka kiven alta.

”Heräsin viime yönä kahden tunnin välein.”
”Meillä herättiin tunnin välein.”
”Okei, sä voitit.”

Kuten terveydenhoitajanikin totesi, yleensä ne joilla asiat sujuvat hyvin, tyytyvät olemaan hiljaa. Ei sitä oikein kehtaa mennä sanomaan, että meillä arki on perushyvää, kun joku on juuri avautunut silmät kyynelissä oman elämänsä koukeroita. Mutta onko sen pakko olla näin? Tarvitseeko nykypäivänä todella noudattaa vanhaa sananlaskua ”kel onni on, se onnen kätkekööt”.

Nyt ennen kuin joku tuttuni kommentoi, että aika erikoista puhetta entiseltä rankkuuskilpailujen mestarilta, haluan todeta, että äitimaailmassa tämä on ihan eri juttu kuin esimerkiksi työelämässä. Äitinä oleminen on työtä 24/7, ja onhan se ihan tervettä, että tästä työstä löytää välillä myös hyviä puolia. (Alkoiko nyt jonkun muunkin päässä soida Big Brotherin 24/7 –mainos?)

Vatsatauti ja kakkupalat – molemmat voivat olla totta

Vaikka vaipparoskiksen haju, hätäisesi syöty pikaruoka ja väsymyksestä kipeytyneet silmät kuuluisivatkin elämääsi, se ei ole koko kuva. Arjen harmauksien lisäksi elämään voi kuulua myös rauhallisia aamupaloja, aurinkoisia lomamatkoja ja hyviä yöunia. Kaikki nämä elämän osapuolet voivat olla totta – ja molempia niistä tulisi voida näyttää!

Tänään elämääni on kuulunut niin ihana BabyPilates-tunti, raikas vaunulenkki ja rauhallinen kahvitteluhetki kirjan parissa. Samaan aikaan siihen ovat kuuluneet myös yhdet kesken jumppatunnin siivotut kakkavaipat ja eilisistä ruoanjämistä koottu hätäinen lounas.

Vaikka totta kai asioista saa puhua ja omista yöheräämisistään valittaa, senhän takia kerhoja ja kahvitteluja järjestetään, on se elämä muutakin kuin pelkkää itkua ja parkua. Jos joku haluaa kertoa kuinka hyvin heidän perheessään nukutaan, hänen tulisi voida tehdä se ilman häpeilyä. (Koska pelkät hyvin nukutut yöt eivät kuitenkaan ole koko totuus.)

”Onnellisuutta tuo etenkin se, että oman onnellisuutensa uskaltaa näyttää myös muille.” Näin lausui eräs onnellisuustohtoriksi itseään tituleerannut mies, ja tämä lause kannattaisi jokaisen painaa pieneen mieleensä.

Mitkä asiat ovat elämässäsi hyvin juuri nyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s